Christophe Hollebeke

Backups, backups, backups,...


Een server die plat ligt is een ramp daar alle sites op die server niet meer bereikbaar zijn. Gelukkig is dit (meestal) een tijdelijk probleem. Maar sites die verdwenen zijn door een gecrashte harddis...

Een server die plat ligt is een ramp daar alle sites op die server niet meer bereikbaar zijn. Gelukkig is dit (meestal) een tijdelijk probleem. Maar sites die verdwenen zijn door een gecrashte harddisk is een regelrechte ramp voor een developer, zeker als deze geen backups geeft.

Betrouwbare hostingpartner. Om dit te allen tijde te voorkomen, vond ik de samenwerking met een zéér betrouwbare hostingpartner, die nog eens goede support levert zeer belangrijk! Wanneer een server plat gaat bij een hosting-bedrijf, dan hebben ze meestal wel andere servers staan die de taak van de gecrashte server overnemen, dus in de meeste gevallen merk je daar als websitebezoeker weinig van. Toch wilde ik nog een stapje verder gaan om in de toekomst een ‘worst case senario’ te voorkomen. Backups! Kun je nooit genoeg van hebben!

Wanneer worden de backups gemaakt? Tijdens de ontwikkeling van een site neem ik ongeveer ieder uur een backup of zelfs sneller bij grotere wijzigingen tijdens het coderen. Na updates van plugins, thema’s, WordPress-core, afbeeldingen, … Dagelijks Wekelijks op maandag en vrijdag Maandelijks op de eerste dag van de maand. De dagelijkse, wekelijkse op maandag en vrijdag en de maandelijkse backups worden uiteraard niet manueel uitgevoerd. Hiervoor heb ik de server zo geconfigureerd dat dit automatisch gebeurt.

Deze automatische backups gebeuren ’s nachts op verschillende tijdstippen, dit daar er dan minder internetverkeer is en dus de server minder wordt belast.

Verschillende locaties! Voor mij persoonlijk is dit nóg niet voldoende, na het aanmaken van al deze backups op de server. Want wat als de server crasht? Daarom wordt iedere site regelmatig geüpload naar externe locaties zoals Goolge Drive en DropBox.

Als er nu iets ernstigs gebeurt op één van deze locaties dan heb ik alvast een plan B 🙂

Tip: Maak regelmatig backups en bewaar deze op verschillende locaties 😉