Christophe Hollebeke

Code snippets beheren


Als webdeveloper is het handig dat je je code snippets ergens kan bewaren en beheren. Door de jaren heen heb ik verschilende opties getest. Hieronder zal ik mijn zoektocht en mijn ervaringen hierover ...

Als webdeveloper is het handig dat je je code snippets ergens kan bewaren en beheren. Door de jaren heen heb ik verschilende opties getest. Hieronder zal ik mijn zoektocht en mijn ervaringen hierover delen:

Github.com

Soms publiceer ik een stukje code op GitHub.com, maar eerlijk gezegd vind ik het niet altijd simpel. Ook moet je PC of laptop ‘ingericht’ (=workflow) worden om dit vlot te kunnen gebruiken. Ik kan me wel voorstellen dat dit handig kan zijn, zeker als je aan een ‘groter’ project werkt al dan niet in teamverband, of om om een project te downloaden naar je computer via het commando ‘git’.

Gitlab.com

GitLab.com os et Github alternatief. Ooit geinstalleerd in een Docker Container op mijn Qnap NAS, en werkt ongeveer hetzelfde als GitHub, maar na vele code snippets later, was ik van plan een update te doen van de GitLab Docker Container, met alle gevolgen van dien. GitLab kon niet meer worden gestart , dus alle snippets onbereikbaar 🙁

ShiftEdit

Daar ik vooral programmeer in de Cloud, is ShiftEdit mijn favoriete online code-editor. Hierin kun je naast je projecten ook code-snippets opslaan. Handig, maaaaar… nergens een export- of backup optie om de code snippets ergens te bewaren als backup. (ik wilde niet hetzelfde voorhebben als met het GitLab verhaal!).

BoostNote

Tijdje geleden ontdekte ik BoostNote. WAAUUW! COOL! Deze app is speciaal ontwikkeld hiervoor, dus om je Code Snippets te beheren. Je kunt zelf bepalen waar de ‘snippets’ worden opgeslagen; in mijn geval had ik gekozen om de snippets in Dropbox te bewaren. Dus installeerde de app op mijn Apple Mini en begon vol enthousiasme mijn code snippets te beheren. Het was de beste oplossing tot nog toe voor mijn workflow als webdeveloper. Na een periode in gebruik kwam ik tot de conclusie dat ik toch nog iets miste… een webapp! De reden: regelmatig doe ik webdeveloping op een Chromebook en er geen extensie of webapp beschikbaar is voor BoostNote, dus kon ik niet aan mijn snippets.

Wat verwacht ik van een Code Snippet Manager:

  • Toegankelijkheid: daar ik niet altijd op dezelfde computer werk, moet een Code Snippet Manager overal bereikbaar zijn.
  • Backups: beter voorkomen dan genezen!
  • Privé: Codes die ik wil delen, kan ik perfect online plaatsen op GitHub.com, maar sommige projecten hou ik toch liever privé 😉

Ok, na wat research vond ik een oplossing!

WordPress

Ik kwam op het idee, om een WordPress website in te richten als Code Snippet Manager! Als webdeveloper beschik ik over webruimte wat voor mij een voor de hand liggende oplossing. Na installatie van een standaard WordPress website hoefde ik maar één simpele plugin (Maintenance-plugin) te installeren om de website af te schermen naar de buitenwereld toe. De Code Snippets bewaar ik als berichten in verchillende categorieën en tags.

Deze oplossing voldoet aan al mijn voorwaarden:

Toegankelijkheid: daar de website online staat in een subdomein, bvb: https://snippets.uwdomein.be is deze overal toegankelijk! Backups: iedere 24u worden meerdere backups gemaakt bij de hoster én een extra backuo wordt dagelijks naar mijn NAS verstuurd. Privé: door gebruik van één simpele plugin, staat de website continu in Onderhoudsmodus voor de buitenwereld. De oplossing is een beetje LifeHacking, maar voor programmeurs!

TIP: ik heb WordPress gebruikt, maar kan perfect ontwikkeld worden met een ander CMS zoals Drupal, GRAVcms, Joomla,…

Happy coding 🙂